titel01Mappen synchroniseren

subtitel Link naar forum: http://www.jeugdwerker.be/forum/index.php?topic=356.0

ondertitelTutorial

Backups nemen is bij computers zeker een noodzaak (zeker voor belangrijke documenten), maar het wordt vaak vergeten omdat het wat tijd van ons in beslag neemt.
Ook in het jeugdwerk is het best belangrijk om van tijd tot tijd een backup te nemen.
Je zou toch niet willen dat je subsidiedocumenten, enz, van de ene dag op de andere verdwenen zijn.

Bespaar jezelf een hoop ongemak en maak op tijd en stond een backup.

Gelukkig bestaan er tools waarmee je automatisch bepaalde mappen kunt synchroniseren.

Sync Toy is daar één van en ik vind deze persoonlijk zeer handig en doeltreffend.
Het is trouwens een gratis programma van Mircosoft.
Met dit programma kun je verschillende mappen synchroniseren met elkaar, ook indien de mappen op een externe harde schijf of andere locatie staan (bvb in netwerk), wat op zich aan te raden is.

Je kunt het programma HIER downloaden.
Het programma is enkel beschikbaar in het Engels, maar dat mag je zeker niet tegenhouden, want het is zeer simpel in gebruik.

Hoe te gebruiken.

Zorg eerst en vooral dat je twee mappen heb die je wil synchroniseren (het is aan te raden dat deze mappen op een externe locatie staan, dit kan een externe harde schijf of stick zijn).

1) Start Sync Toy op.

2) Klik op 'Create New Folder Pair'. Hiermee zul je een nieuw paar mappen instellen die je wil synchroniseren.

3) Je moet nu de 'left folder' instellen door op browse te klikken. Hier stel je de map in die al bestanden bevat, de originele map dus. Klik daarna op 'Next'.

4) Nu stel je de 'right folder' in. Dit is uiteraard de map waarmee je de eerste map wil synchroniseren. Dit doe je weer door op browsen te klikken. Daarna kies je terug 'Next'.

5) Nu krijg je 5 keuzes die ik even nader zal toelichten.

- Synchronise: Dit is echt letterlijk synchroniseren. Als er een wijziging in map a wordt gedaan wordt dit ook in map b gedaan, maar ook omgekeerd. Wijzig je iets in map b dan wordt die wijziging ook in map a uitgevoerd. Dit is handig bijvoorbeeld in combinatie met een memorystick. Je werkt normaalgezien in map a op je pc, maar op verplaatsing werk je op de stick (map b) die je dan naderhand terug synchroniseerd mat map a op je pc.

- Echo: Dit werkt in tegenstelling tot synchronise maar in één richting. Een wijziging in map a wordt ook gedaan in map b, maar niet omgekeerd! Deze optie is handig als pure backup. Je werkt in dit geval enkel in map a, maar niet in map b. Map b is in dit geval de backup. Dit is ook de beste keuze als je geen fouten wil tegenkomen zoals per ongelijk verder werken in een oud document, waardoor het nieuwere document overschreven wordt.

- Subscribe: Deze optie werkt ietwat vreemd en zal waarschijnlijk minder tot niet gebruikt worden. Deze optie synchoniseert enkel bestanden die al bestaan in map b. Wijzig je een bestand in map b dan wijzigt die ook in map a (en niet omgekeerd!!!). Nieuwe bestanden worden niet aangemaakt! Niet zo handig dus.

- Contribute: Deze optie werkt zoal 'Echo', met dat verschil dat als je iets verwijderd in map a dit niet verwijderd wordt in map b.

- Combine: Deze optie werkt zoals 'Synchronise', met dat verschil dat er geen bestanden verwijderd worden in map a of b.

Kies dus de optie die voor jou het beste is, maar dat zal vooral de eerste of de tweede optie zijn.
Klik vervolgens op 'Next'

6) Geef nu nog een naam voor je paar, bvb Backup documenten, en klik op 'Finish'

Je hebt nu een paar ingesteld, maar het programma werkt niet vanzelf.
Je zult dus geregeld het programma moeten opstarten om je mappen te synchroniseren.
Dit is een kleine moeite en kan je veel zorgen besparen.

Indien je wil synchroniseren, start het programma op, klik aan de linker kant het mappenpaar die je wil synchroniseren en klik dan op run.

Keer terug

 
© Jeugdwerker.be - Disclaimer

Jeugdwerker.be - Watering 1- 8020 Ruddervoorde -