titel01De Eikenprocessierups

pdf (download)

subtitel Dit artikel is afkomstig van http://www.zorg-en-gezondheid.be/eikenprocessierups.aspx

Op kamp naar Limburg en bang voor de rupsen?

Nergens voor nodig, als je een beetje oppast. De eikenproccessierupsen die al enige dagen de media en vooral de bevolking teisteren, worden momenteel met man en macht bestreden.
Het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid heeft een handige en overzichtelijke brochure over dit kleine beestje. Lees meer en ontdek in de brochure wat je moet weten.

Eikenprocessierups

Sinds enkele jaren krijgen we tijdens de zomermaanden te maken met eikenprocessierupsen. Naast kaal gevreten eikenbomen, veroorzaken deze rupsen vooral ernstige jeukhinder bij mensen die in contact komen met hun brandharen.

Hoe herken je de eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen trekken voornamelijk 's avonds 'in processie' vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral inlandse eikenbomen die hun voorkeur genieten.

Vanaf half mei bezitten de rupsen microscopisch kleine brandharen en zorgen zij voor hinder. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen. Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

Welke problemen veroorzaken de rupsen?
De belangrijkste effecten die optreden na contact met brandharen situeren zicht vooral ter hoogte van de huid, de ogen en de bovenste luchtwegen.

Contact met de huid

Wanneer de huid in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan er huiduitslag verschijnen die gepaard gaat met hevige jeuk. Dit is het gevolg van een lokale ontstekingsreactie. De klachten verdwijnen doorgaans zonder behandeling binnen twee weken.
Er hoeft geen rechtstreeks contact geweest te zijn met de rupsen om deze problemen te veroorzaken. De haartjes kunnen bijvoorbeeld ook door de wind meegevoerd worden, waardoor ze in de kleding terechtkomen en aanleiding geven tot langdurig contact. Door deze kledij grondig te wassen, kunnen brandharen verwijderd worden.

De bovenste luchtwegen

Bij inademing van brandharen kan irritatie of ontsteking optreden van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Dit kan leiden tot slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen.

Contact met de ogen

Als de brandharen in de ogen terechtkomen, kunnen zij aanleiding geven tot een pijnlijke irritatie. In zeldzame gevallen kunnen de brandharen dieper in het oog binnendringen en daar een oogontsteking teweegbrengen.

Wat doen bij overlast van eikenprocessierupsen?

Waarschuw het gemeentebestuur. Zij zullen passende maatregelen treffen of de verantwoordelijke diensten op de hoogte brengen.
Probeer elk contact met de rupsen te voorkomen en maak ook kinderen hierop attent.

Wat mag je vooral NIET doen?

De rupsen en nesten aanraken en zelf trachten te bestrijden. Gebruik zeker geen insecticiden want deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.
Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.
Hoe voorkom je ongemakken?
Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten.
Draag kledij die hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten.
'Strippen' van de huid met plakband om brandharen te verwijderen (vlak na blootstelling)
Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed met water.
Was zo nodig al je kleren (lang programma van het wasmachine op zo hoog mogelijke temperatuur).

Raak nooit in paniek als er eikenprocessierupsen in je omgeving zitten. Je gezond verstand en voorzichtige aanpak kunnen veel hinder voorkomen.

Lichte symptomen: geen medicijnen nodig, klachten verdwijnen binnen de 2 weken.

Hevige jeuk: raadpleeg je apotheker (anti-jeuk middelen).

Ernstige klachten, ademhalingsmoeilijkheden: raadpleeg je huisarts.


U kan hier de brochure downloaden:
Eikenprocessierupsen, alle contact vermijden! (pdf, 2 MB)

Gerelateerde info en links:
www.eikenprocessierups.be
website van het Antigifcentrum

Keer terug

 
© Jeugdwerker.be - Disclaimer

Jeugdwerker.be - Watering 1- 8020 Ruddervoorde -